HEEFT COSMETICA WEL ZIN?

Terug naar Column de uitstraling

   

Jazeker, het heeft wel degelijk zin om de huid goed te verzorgen als het tenminste op een goede manier gebeurt. Iedereen wil graag gezond oud worden en er daarbij zo gezellig mogelijk uitzien. Dat kan, zolang er geen wonderen worden verwacht. Ik kan je één ding beloven: hoe eerder men begint met een goede huidverzorging, des te langer heeft men profijt van een mooie, gezonde huid.

De huid
De huid is ons grootste orgaan, ongeveer 2m2 en 4kg., en bestaat voor 75% uit water. Zij bestaat uit de opperhuid en de lederhuid die, afhankelijk van de plaats, 2 – 3,5 mm. dik is en de onderhuid die qua dikte van persoon tot persoon zeer verschild. Onze huid ademt via de poriën en is de thermostaat die de temperatuurbalans van ons lichaam handhaaft. De huid beschermt ons tegen allerlei invloeden van buitenaf en functioneert als één groot tast-, pijn- en temperatuurszintuig. Daarom bevat de huid verschillende cellen met ieder een eigen functie. Onze huid vernieuwd zich gemiddeld eens per maand, dit is afhankelijk van de leeftijd. Rond het 21e jaar zal ze er ongeveer 20 dagen over doen en rond het 60e jaar duurt de vernieuwing ongeveer 35 dagen.

Vocht
De huid heeft vocht nodig om goed te kunnen functioneren. Denk je eens in dat je dorst hebt en een glas olie krijgt aangeboden. Zou je daar blij mee zijn? Jouw huid ook niet, in feite is minerale olie zelfs de grootste boosdoener. Het verstopt de poriën waardoor de huid niet meer kan ademen, niet in staat is om eventuele werkzame bestanddelen te verwerken, geen vocht uit de lucht kan aantrekken en tenslotte uitdroogt. Daarom zijn producten op waterbasis belangrijk.

Reinigen, waarom?
De cellen in de opperhuid worden aangemaakt als mooie ronde bolletjes, daar waar de lederhuid overgaat in de opperhuid. Dit is de kiemlaag van de opperhuid. Doordat deze laag steeds weer nieuwe celletjes aanmaakt. worden de oudere cellen naar de oppervlakte geduwd. Naarmate ze dichter naar de oppervlakte komen, worden ze steeds platter en vormen uiteindelijk de hoornlaag. Het is noodzakelijk dat de huid die voortdurend blootstaat aan de buitenlucht gereinigd wordt, ook als er geen make-up gebruikt wordt en ook de mannenhuid. Door o.a. stof en luchtvervuiling wordt de huid vuil. Net zo vuil als de auto´s op straat en zo stoffig als de meubels in de huiskamer. Dit vuil vermengt zich met huidsmeer (talg) en blijft plakken. Het kan dan net als minerale olie de poriën verstoppen en de huid verstikken. Doordat de hoornlaag dichtslibt, denkt de kiemlaag dat er genoeg cellen aanwezig zijn en stopt met het aanmaken van nieuwe cellen. De reeds bestaande cellen verliezen hun elasticiteit en worden platter, waardoor ook de huid haar elasticiteit verliest. Zo helpt men zelf het verouderingsproces te versnellen. Reinigt men de huid dagelijks op verantwoorde wijze, dan wordt de kiemlaag steeds weer gestimuleerd om nieuwe cellen aan te maken en wordt het verouderingsproces vertraagd.

Reinigen, hoe?
Een goede huidverzorging begint bij het schoonmaken van de huid. Gebruik hiervoor een reinigingsmilk, hydrofiele olie of zeepvrije facewash. Hiermee verwijder je vuil en stof, make-up, overtollige talg en andere onzuiverheden. Na het schoonmaken gebruik je een tonic of lotion, deze verwijdert de laatste sporen van het reinigingsproduct, hersteld de zuurgraag (PH-waarde) van de huid en reactiveert de natuurlijke huidfuncties, waardoor de verzorgende producten doeltreffender kunnen inwerken.

Verzorgen
Omdat de huid van het gezicht en de hals fijner van structuur is dan die van het lichaam en bovendien meer blootstaat aan de buitenlucht, behoeft deze huid ook meer vocht en bescherming. Als de huid goed gereinigd is kan deze verzorgd worden met een dagcrème. Deze crème beschermt tegen bijvoorbeeld: weer en wind, zon, centrale verwarming en airconditioning. Bovendien is het een prima basis voor make-up. Een nachtcrème helpt je huid bij het herstellen van de negatieve invloeden van buitenaf. De huid komt ’s nachts goed tot rust en heeft nu de tijd om voedingsstoffen op te nemen. Voor welke verzorgingsproducten je kiest is natuurlijk afhankelijk van het huidtype.

Het zal je inmiddels duidelijk zijn geworden dat huidverzorging noodzakelijk is omdat er veel negatieve invloeden op onze huid afkomen die we niet in de hand hebben. Er zijn echter ook een aantal factoren die we zelf in de hand kunnen houden zodat de huid goed kan blijven functioneren. Gezond eten, voldoende nachtrust, matig gebruik van alcohol, niet roken, regelmatig bewegen, regelmatig ontspanning zoeken en goede verzorgingsproducten gebruiken dragen daar allemaal toe bij.