HUIDVERZORGING VOOR DE MAN?

Terug naar Column de uitstraling

   

Maar natuurlijk, waarom niet. Hoewel de huid van de man op sommige punten verschild van die van de vrouw, is ook hij gebaat bij een goede huidverzorging. Daarom wil ik in deze column wat dieper ingaan op deze verschillen en de verzorging van de mannenhuid.
De verschillen
Na het seksuele verschil is de temperatuurregeling het grootste verschil tussen mannen en vrouwen. Een lichaamstemperatuur van ca. 37°C. is noodzakelijk voor het optimaal functioneren van de talloze processen in ons lichaam. Om deze temperatuur zo goed mogelijk te behouden, beschikken vrouwen over een goede isolatie van hun huid, door een vrij dikke laag onderhuids vet. Bij mannen is die laag aanzienlijk dunner, behalve op de buik. Daardoor kunnen vrouwen warmte in hun lichaam vasthouden en koelen zodoende minder snel af dan mannen. De man regelt zijn warmtehuishouding voornamelijk door warmteproductie. Hij heeft daarom meer haarvaatjes en zenuwuiteindjes in de huid en een groter bloedvolume dan de vrouw. Hij kan hierdoor meer zuurstof binden en vervoeren zodat hij meer spierenergie (warmte) kan ontwikkelen. Dit verschil resulteert in een huid die sterker reageert op prikkels zoals pijn of aanraking bijvoorbeeld.
Een volgend groot verschil is het beharingpatroon. De lichaams - en gezichtsbeharing is bij de man veel sterker dan bij de vrouw. Vanwege het dagelijkse scheerritueel komen we tijdens een behandeling specifieke problemen tegen die hier rechtstreeks het gevolg van zijn, de behandeling ziet er dan ook iets anders uit. De PH-waarde (zuurgraad) van de mannenhuid is wat hoger dan die van de vrouw, hoe hoger de PH-waarde, hoe geringer de weerstand tegen bacteriën. De mannenhuid is dus vrij kwetsbaar en de behandeling zal deels gericht zijn op het verlagen van deze PH-waarde.
Dan is er het grote verschil in talgproductie. De mannenhuid heeft van nature een sterkere talgproductie en is dus wat vetter dan die van de vrouw. Onder invloed van de androgenen, hormonen die bij mannen veel meer worden aangemaakt dan bij vrouwen, zal hij ook gemakkelijker talgproblemen ontwikkelen zoals comedonen (mee-eters) en puistjes.
Het dagelijkse scheerritueel
De baard behoort tot de natuurlijke haargroei van de man. Er bestaan verschillende methoden voor het verwijderen van de baardharen. Omdat deze vormen van ontharen allen een nadelige invloed op de huid hebben wil ik daar even wat dieper op ingaan.
Voor een gezonde gave huid is natscheren het minst schadelijk, mits daarna een goede huidverzorging wordt toegepast. Door het natscheren wordt de beschermende laag van de huid steeds weer grondig verwijderd, waardoor irritaties en infecties op de loer liggen. De juiste nabehandeling, goed reinigen en verzorgen, kan veel narigheid voorkomen.
Het droogscheren met een elektrisch scheerapparaat geeft heel andere problemen, maar is voor een beschadigde huid, bijvoorbeeld met eczeem of acne, de enige optie. De afgesneden en vaak verpoederde haardeeltjes kunnen in de huid dringen en daar verstoppingen van de haarzakjes veroorzaken (folliculitis). Daarnaast zorgt de trilling van het apparaat voor een vrij sterke vibratie op de huid, waardoor de verhoorning versterkt zal worden. Dit resulteert in een verdikking van de hoornlaag en verhoogt de kans op ingegroeide haren. Het is daarom goed om ook na het droogscheren de huid goed te reinigen en verzorgen. Een goed hydraterend (vochtregulerend) verzorgingsproduct zal mede een verzachting zijn voor "scheerbrand", het branderige gevoel dat na het scheren ontstaat, doordat de huid ligt beschadigt bij het afscheren van een haartje. Dit zie je vooral bij de tere huid in de hals.
Een product wat veel na het scheren gebruikt wordt is, zoals de naam al zegt, de after-shave. Maar wat is de uitwerking van dit product op de pas geschoren huid? Zoals u nu weet beschadigt de huid door het scheren, ook al is dit niet altijd zichtbaar. Als er op deze beschadigde huid een aftershave lotion wordt aangebracht, zal dit gaan prikken, of zelfs schrijnen en rood kleuren. Dit duidt op een irritatie en komt de huid zeker niet ten goede! Een aftershave balsem zal veel minder irritatie opwekken maar is toch ook niet de juiste verzorging voor deze beschadigde huid. Als u een aftershave wilt gebruiken doe dat dan na de reiniging en verzorging. Gebruikt u de after-shave alleen voor de geur, dan is een eau de toilette een beter alternatief. Dit product heeft een iets intensere geur dan een after-shave en wordt niet op de gezichtshuid aangebracht.
Reiniging en verzorging
Omdat de opperhuid van de man ruwer, dikker en vetter is dan de vrouwenhuid, kan die gemakkelijk verontreinigingen vasthouden. Een goede reiniging is daarom heel belangrijk. Toch is het niet verstandig de reiniging te diepgaand uit te voeren, omdat daarmee de zuurmantel wordt aangetast. Een zacht mousserend reinigingsproduct werkt heel effectief en tast de zuurgraad niet aan. Na de reiniging het gezicht nabehandelen met een herstellende lotion om de huid voor te bereiden op een verzorgend en/of hydraterend product. De meeste mannen vinden een crème niet prettig om te gebruiken, daarom zijn er verschillende balsems en emulsies verkrijgbaar voor de verzorging van de mannenhuid.
De schoonheidsspecialiste
Ook mannen vinden een gezichtsbehandeling ontstressend, weldadig en een goede ondersteuning voor de thuisverzorging van hun huid. Veel schoonheidsspecialisten volgen speciale cursussen voor de verzorging van de mannenhuid en de omgang met de mannelijke klant. In hun instituten bieden zij speciale behandelingen aan die geheel worden aangepast aan de individuele mannenhuid; informeer hier dus gerust eens naar!
Tijdens de behandeling zal, zoals gebruikelijk, rekening worden gehouden met de individuele wensen van de klant. Zo zal bijvoorbeeld de massage worden aangepast op het persoonlijke beharingspatroon, om de klant niet "tegen de haren in te strijken". Dit heeft namelijk op de huid en de geest een verkeerde uitwerking. Tijdens zo’n gezichtsbehandeling worden allerlei facetten van de persoonlijke verzorging besproken en zullen vele onduidelijkheden en vragen worden opgelost. Een gezichtsbehandeling, met een eventuele massage van gezicht, hals en nek, zal u een weldadig uitgerust gevoel geven en uw huid vaart er zeker wel bij.