Huidverzorging tijdens de winter(sport)  
 

Terug naar diverse column

 

Zeker in de wintermaanden vraagt onze huid om wat extra bescherming. De winterzon, de lichtweerkaatsing van de sneeuw en de koude, gure wind zijn enkele van de factoren waaraan onze huid tijdens de winterperiode wordt blootgesteld. Dus verwen uw huid ook in deze maanden met een goede verzorging en de extra aandacht die zij verdiend!

 

- UV-straling

De UV-straling in de bergen is zeer intens, ongeveer 30 procent sterker dan in Nederland. Daar komt bij dat sneeuw die UV-straling bovendien nog eens voor 85% weerkaatst. Je huid neemt tijdens de wintersport dan ook véél meer zonnestraling op dan normaal. Op een hoogte van bijv. 2000 meter (een beetje ski-oord ligt al snel op zo’n hoogte!) verbrandt je huid daarom bijna twee keer zo snel als normaal. Bovendien voel je door de kou vaak te laat dat je bent verbrand en kan gemakkelijk leiden tot (ernstige) verbranding van de huid.

- Wijs op reis
Een goed zonnebrandmiddel en een aftersun mogen daarom in je bagage absoluut niet ontbreken. Je kunt voordat je op wintersport gaat een zonnebankkuur volgen. Je huid kan dan alvast wennen aan de straling. Dat betekent echter niet dat je niet kunt verbranden! Het duurt één à twee dagen voordat je huid pigment heeft aangemaakt.
Denk ook aan de verzorging van je lippen. Deze kunnen al snel barstjes krijgen door de kou, wind en de zon. Neem daarom altijd een lippenbalsem met UV-filter mee!

- Goed insmeren
Je kunt niet zonder een goede bescherming van de huid tijdens de wintersport! Vooral je gezicht kan tijdens de wintersport veel te lijden hebben van de felle zon en de kou. Kies altijd voor een product met een hoge beschermingsfactor. Je kunt het beste een product nemen op basis van vet. Dat vet kan namelijk niet bevriezen, in tegenstelling tot een product waar water in zit( de “zomerzonnebrand”). Daarmee zorg je ervoor dat je huid ten eerste niet verbrandt én dat je huid zacht en soepel blijft. Ook als het bewolkt is, moet je je insmeren, want de wolken houden slechts een klein deel van de UV-straling tegen.

- Gevoelige plekjes
Smeer gevoelige plekjes, zoals je neus, regelmatig in met een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor. Denk ook aan je oren en je oogleden! Hiervoor is je lippenbalsam met uv-factor ook uitermate geschikt. Nog een goede tip tot slot: draag altijd een sportzonnebril met UV-werende glazen. Het liefst een bril die je ogen ook van de zijkant beschermt. Zo voorkom je namelijk dat je sneeuwblind wordt. Heb je geen zin in die lelijke witte randjes om je ogen, dan kun je eventueel met een zelfbruinende crème de kleurverschillen wegwerken.

- Après-ski
Voordat je je in het après-skileven stort, is het belangrijk je huid goed te verzorgen. Je huid droogt immers flink uit door de zon en de kou. Het opbrengen van een goede aftersun helpt tegen vervelling en ook mooi meegenomen: het zorgt ervoor dat je langer kunt genieten van je mooie bruine kleurtje!


- Couperose in de winter
Couperose is een huidaandoening waarbij rode vlekken optreden. Als je deze rode vlekken goed bekijkt, zul je ontdekken dat ze opgebouwd zijn uit allemaal kleine adertjes, gekronkeld of streepvormig. Dit zijn kleine haarvaatjes die zich verwijd hebben en daardoor beter zichtbaar zijn. Couperose komt het meest voor bij mensen met een bleke huid en kan al op jonge leeftijd optreden. De winter is - evenals de zomer - een seizoen waaraan extra aandacht aan een couperosehuid moet worden besteed. Blootstelling aan lage temperaturen, koude wind en grote temperatuursverschillen (tussen binnen en buiten) kunnen een verslechtering veroorzaken.


- Wat te doen om couperose te voorkomen?
Ten eerste is het van belang dat de huid met 'zachte' producten wordt behandeld. gebruik geen reinigingsproducten die zeep bevatten. Gebruik je graag water bij het reiniging van je huid, let er dan op dat het water niet te warm of te koud is. Vermijd verder ieder contact met alcoholhoudende producten (ook zogenaamde 'verfrissende' doekjes die vaak alcohol bevatten) om te voorkomen dat de dunne en tere couperosehuid beschadigd wordt door het uitdrogende effect hiervan. Gebruik om de huid tegen deze externe factoren te beschermen een vettere dagcrème, óók als basis voor je make-up, dan je normaal zou gebruiken. En zorg ervoor dat die crème in ieder geval een zonnefilter bevat. Ga je schaatsen, skiën, of fietsen, gebruik dan een zeer vette crème met een sunblock.

Het is een goede gewoonte om je huid af en toe te scrubben om de dode huidcellen te verwijderen. Heb je last van couperose dan is het van belang dat je een zeer milde peeling gebruikt. Vermijd zoveel mogelijk grote temperatuurswisseling; baad of douche dus niet te koud of te warm en bescherm je huid als je in de winter naar buiten gaat, behalve met een vette crème ook met een warme sjaal. Wees voorzichtig met sporten en vermijd excessieve krachtsinspanningen om de adertjes 'te sparen'.

Het gebruik van de zonnebank is (helaas) uit den boze, wil je toch een gezond kleurtje, gebruik dan een zelfbruinend product of een getinte dagcrème. Vermijd pikante gerechten en gefermenteerde kazen, wees matig met tabak(nicotine), koffie (cafeïne) en alcohol (wijn en bier, maar voorál alcoholische dranken met een hoog alcoholpercentage). Drink je koffie en thee niet te heet, maar gun jezelf eens met een flinke portie bosvruchten, een weldaad voor je aderen.

Voor de nacht kunnen specifieke producten worden gebruikt die het ontstaan van nieuwe adertjes kunnen tegengaan.  

Ga bij twijfel of deze maatregelen voor jou van toepassing zijn, beslist even langs bij de schoonheidsspecialist. Zij kan je vrijblijvend en individueel adviseren bij de keuze van het juiste product voor jóúw huid!