DE HUID EN HAAR VERZORGING  
 

Terug naar diverse column

 

Onze huid geldt in veel opzichten als een barometer van je gezondheid. Gaat het met jou goed, dan ziet je huid er stralend en gezond uit. Ben je moe, lusteloos of ziek, dan is dat (letterlijk) van je gezicht af te lezen.

 

 

 

Elke huid is uniek en zegt iets over de persoon bij wie ze hoort. Daarbij kan de huid ook tijdelijk veranderen, bijvoorbeeld door weersomstandigheden of innerlijke omstandigheden. Een 'normale' huid kan er in de winter dor en schraal uitzien. Zij gaat zich dan gedragen als een gevoelige huid en heeft daarom even extra bescherming nodig. Blijven kijken naar hoe je huid eruit ziet is dus belangrijk. Alleen dan kun je je huid de verzorging geven die ze nodig heeft. Het is dus goed om te weten hoe je huid functioneert. Als je dat weet, weet je ook beter wat voor verzorgingsproducten zij nodig heeft om er gezond en stralend uit te zien.

 

Hoe functioneert onze huid?

Een gezonde huid regelt haar vocht- en vethuishouding goed. Er is dan altijd evenwicht tussen te vet en te droog en tussen opbouw en afbraak. Een gezonde huid beschermt ons tegen invloeden die van buiten komen zoals regen en kou. Een ingenieus stelsel van haarvaatjes in de huid houdt onze lichaamstemperatuur steeds rond de 37 graden Celsius. Bij al deze functies van de huid, staan we niet vaak stil. Zolang we er geen last van hebben, lijkt er niet veel reden om aandacht aan haar te besteden. De huid is echter een bijzonder orgaan, want elke 28 dagen, een maancyclus, vormt zich een geheel nieuwe. In een continu proces worden er nieuwe huidcellen gemaakt, die steeds een stukje naar de oppervlakte opschuiven tot ze de buitenste laag hebben bereikt, hoornachtig worden en ten slotte afsterven. Soms zie je iets van die oude huid als je je afdroogt nadat je in bad of onder de douche bent geweest. Er komen dan kleine rolletjes van het bovenste laagje die je er min of meer kunt afwrijven. Deze oude, verhoornde huid voorkomt dat allerlei schadelijke stoffen direct ons lichaam kunnen binnendringen.

 

Reinigen

Behalve het ritme van de maan werkt ook het ritme van dag en nacht mee aan de processen die onze huid instandhouden. 's Nachts vinden herstelwerkzaamheden plaats en worden afvalstoffen uitgescheiden, zodat we 's morgens verfrist kunnen opstaan. Daarom is het verstandig om de huid 's avonds goed te reinigen met een goede, zachte reinigingsmelk en een zachte lotion. Overdag komt er nl. vuil en stof op ons gezicht en als dat niet wordt verwijderd remt dat de regeneratie van de huid.

Wie eens wil zien hoeveel vuil er eigenlijk van ons gezicht komt, zélfs na een dagje binnen zitten, kan 's avonds eens de 'wattenproef' doen. Neem hiervoor een droog watje en doe daar wat reinigingsmelk op. Wrijf enkele keren met ronddraaiende bewegingen over kin en voorhoofd en bekijk het watje daarna goed. Grote kans dat het helemaal grauw is.

Het is ook belangrijk de huid 's morgens goed te reinigen. Op die manier verwijder je de afvalstoffen die de huid 's nachts heeft uitgescheiden.

 

 

Verzorgen en beschermen

Als je wilt dat je huid optimaal functioneert, moet je haar een beetje beschermen. Luchtvervuiling, kou, warmte of stress hebben invloed op de huid van je gezicht en die kan daardoor uit balans raken. De huid wordt dan te vet of juist te droog of je krijgt last van huidirritatie. 

Wat doe je daar nu aan? Simpelweg vet toevoegen aan een droge huid is geen oplossing, want dan houdt zij op om zelf haar vocht- en vetproductie op peil te houden. Net zo min helpen anti-allergenen voor een overgevoelige huid, omdat die dan op den duur vaak helemaal niets meer verdraagt. Kortom, het gaat erom dat de huid het goede voorbeeld krijgt zonder dat haar functie wordt overgenomen. 

 

Bij een rijpere huid, of een huid die veel te lijden heeft onder vervuiling en stress, kunnen de opbouwende, regenererende processen in kracht afnemen. De huid wordt hierdoor dunner en droger. Dat zie je vooral aan het feit dat ze sneller 'tekent': na een behoorlijke inspanning of een slapeloze nacht vertoont zij bijvoorbeeld sneller wallen. Gelukkig herstelt zich dat meestal weer als je wat extra slaapt of wat meer rust neemt. Ook bepaalde voedingsmiddelen, vooral wijn en koffie, kunnen als neveneffect hebben dat de huid er doorschijnender gaat uitzien.

De gezichtshuid kan er ook minder glad uit gaat zien en soms rimpeltjes gaat vertonen. Met een vitaliserende gezichtsverzorging kun je voor zorgen dat ze een stimulans krijgt om haar opbouwende processen weer op te pakken.

 

 

In de natuur bestaan verschillende planten die op de gezichtshuid een ideale werking hebben. Een voorbeeld hiervan is de amandel. Duizenden jaren geleden gebruikten mensen de zoete amandelolie al om hun huid te verzorgen. Tegenwoordig worden allerlei plantaardige werkstoffen gecombineerd en in crèmes verwerkt, zodat je nu bijna elke huidaandoening met een specifieke crème kunt behandelen.

 

De schoonheidsspecialist, ook belangrijk voor U?

Voor diegenen die waarde hechten aan verantwoorde huidverzorging en er blijvend goed willen uitzien kan daarop met een volmondig JA antwoorden. Uiteraard kan zij met haar behandelingen veel voor u bereiken. Zij beschikt over de expertise, apparatuur en ervaring voor een juiste huidanalyse aan de hand waarvan ze de meest geschikte behandelmethode en producten kan bepalen voor uw specifieke huid.

Wat nog belangrijker is, ze kan u deskundig adviseren bij uw dágelijkse huidverzorging.

In een salon werkt men nl. met producten die voor specialistisch gebruik en resultaatgericht worden ontwikkeld. Zij hebben dan ook een vele malen sterkere werking dan de producten die in supermarkten of andere winkels worden aangeboden. Door de fabrikanten word de specialiste regelmatige bijgeschoold om de productkennis op peil gehouden en/of uit te breiden.

Misschien zien we u binnenkort in de stoel van de schoonheidsspecialist!