SCHOONHEID TINTELT.

Terug naar Column de uitstraling

   


Tintelt schoonheid?

Het telefoontje van de uitstraling met de vraag of ik een column wilde verzorgen verraste mij wel even. Mijn aanvankelijke aarzeling, die er toch wel even was, werd door hen al snel weggenomen. Ik stemde ermee in om U de komende 6 maanden te informeren over allerlei aspecten van de schoonheidsverzorging en aanverwante wetenswaardigheden.
In deze informatie wil ik vooral aandacht besteden aan de thuisverzorging.

Onderwerpen.
In elke column wil ik een seizoensgericht onderwerp verwerken en hoop hiermee eenieders belangstelling te wekken. Maar: ik wil ook u als lezer in de gelegenheid stellen aan te geven over welk onderwerp u graag iets meer zou willen weten. Indien u dit aan de Uitstraling doorgeeft, kan ik daar in mijn column aandacht aan besteden.
Met de zonnige maanden in aantocht, wil ik openen met een veel voorkomend huidprobleem: CELLULITE.

Wat is cellulite?
Cellulite, of panniculose, wordt gevormd door vet- en vochtophopingen in de onderste huidlaag. Deze ophopingen veroorzaken de kenmerkende putjes en bobbeltjes van de “sinaasappelhuid”. Het is een hardnekkig probleem dat vooral bij vrouwen, dun of dik, maar ook bij mannen kan voorkomen. Cellulite is een symptoom van een verstoring van de doorbloeding en het lymfe systeem.
Bloed en lymfe (weefselvocht) verplaatsen zich hierdoor onvoldoende, waardoor afvalstoffen en overtollige vetten zich plaatselijk steeds meer ophopen omdat ze niet goed kunnen worden afgevoerd. De vetcellen die zich in de onderhuid bevinden raken hierdoor verzadigd en drukken de omliggende vezels en bloedvaatjes dicht. Hierdoor kan er geen zuurstof meer worden aangevoerd en zal de stofwisseling stagneren.

Hoe krijg je het?
Of je cellulite krijgt is voor een deel erfelijk bepaald, maar er zijn ook andere factoren van invloed. Belangrijke oorzaken zijn verkeerde voeding en gebrek aan beweging, maar ook het gebruik van tabak en alcohol spelen een rol, evenals de hormoonhuishouding. De onevenwichtige verhouding tussen de hormonen, bijvoorbeeld in stressvolle periodes, pubertijd, zwangerschap en menopauze, kunnen cellulite namelijk verergeren.

Wat kun je er zelf aan doen?
Realiseer je altijd: een doeltreffende aanpak van cellulite bestaat uit een combinatie van handelingen, allemaal gericht op de verbetering van de doorbloeding en stofwisseling in het weefsel en de afvoer van vocht, gif- en afvalstoffen. Veel bewegen en voldoende drinken, minimaal 1,5 ltr. water per dag, is een 1ste vereiste voor diegene die hun celluliteprobleem willen aanpakken. In de meeste sportcentra beschikt men over speciale celluliteprogramma’s. Hier kunt je allerlei oefeningen leren die je later thuis kunt blijven doen. Een volgende zeer doeltreffende aanpak is: een wisseldouche. Dit houdt in dat je de benen en billen gedurende 3-5 minuten afwisselend met koud en warm water afspoelt.
Daarnaast kun je onder de douche ook gebruik maken van een sisal handschoen. Je wast de cellulite gebieden met deze “ruwe” handschoen totdat de benen wat rood worden en gaan tintelen. Dit moet wel voorzichtig worden opgebouwd, het mag geen pijn doen! Na zo’n intensieve douche is het heel nuttig om uw benen en billen in te smeren met een crème of lotion. Een deskundig advies over werkstoffen die deze behandeling extra kunnen beïnvloeden kunt u aan uw schoonheidsspecialiste vragen. Door dit product goed in te masseren met strijkende en knedende bewegingen, afvoerend = richting hart, kunt u opgehoopt vet en vocht wat losmasseren.
Omdat verkeerde voeding mede een van de oorzaken is, kunt je ook hierin iets gaan veranderen. Beperk bijvoorbeeld het gebruik van witte, geraffineerde suiker en vervang dit door honing of rietsuiker.
Een ontslakkingskuur is een goede start als je cellulite wilt gaan aanpakken. Deze kuur zorgt ervoor dat het lichaam wordt gereinigd en de spijsvertering zal erdoor verbeteren. Er zijn ontslakkingskuren die naast hun reinigende werking ook inwerken op de opgeslagen vetten in het lichaam, dus op de cellulite, en deze omzetten in energie.

Wat kunt je eraan laten doen?
Naast de handelingen die je zelf thuis kunt uitvoeren, zijn er natuurlijk binnen de huidverzorginginstituten ook speciale behandeling die gericht zijn op cellulite. Zij bieden bijvoorbeeld een verscheidenheid aan manuele massages en pakkingen. Maar omdat het celluliteprobleem steeds actueler wordt, komen er steeds meer nieuwe behandelingen op de markt die vaak worden uitgevoerd met speciale apparatuur. Voor een goede uitleg over deze specifieke behandelingen kunt je altijd terecht bij de desbetreffende instituten.
Echter, ook bij de instituutbehandelingen geld dat de doeltreffendste aanpak bestaat uit een persoonlijk afgestemde combinatie van thuisbehandeling en instituutbehandelingen.

Het resultaat van uw “gevecht” tegen cellulite zal niet direct zichtbaar zijn. Het is een hardnekkig probleem en de oplossing vergt dan ook enige tijd. Mijn advies is daarom: blijf gemotiveerd, dan zal uw inspanning zeker worden beloond.
 

 

Terug naar diverse